WHAT REMAINS OF EDITH FINCH: anàlisi de butxaca

una experiència per PS4 i PC que no oblidareu

WHAT REMAINS OF EDITH FINCH: anàlisi de butxaca

Tota la meva família és originària del Priorat, d’un poble petit i perdut anomenat Ulldemolins. Regna en solitari a l’anomenada vall del silenci i la seva bellesa rau en la seva proximitat al Montsant, una de les muntanyes mítiques de Catalunya. Com passa a tots els pobles de totes les comarques de tot el món, sempre hi ha una casa, normalment gran, que amaga més misteris que altres del voltant. A voltes injustificats, alimentats per les llegendes populars, a voltes són certs com la vida secreta que s’amaga a les seves parets.

La casa d’Ulldemolins on va néixer i créixer la meva mare, Cal Roig, és una construcció que data del 1490 i després de diferents reconstruccions, decadències i renaixences, continua dempeus i encara conserva una part on viure-hi és com viatjar dos-cents anys enrere. La sala vella està presidida per un quadre de grans dimensions on reposa l’arbre genealògic amb els orígens de la família. Com podeu imaginar l’arbre és extens, molt ramificat i les vivències de moltes persones s’hi veuen representades per dues dates: la de naixement i la de la mort. Cada habitació, cada llit de fusta corcada, cada catifa rosegada pel pas temps amaga petjades de persones que hi ha van viure i que ja hem oblidat. Tot i que si investiguéssim les restes que encara hi perviuen, amagades per la pols i l’oblit, hi descobriríem molts secrets i si ens esforcéssim podríem arribar a fer un atles dels desitjos dels seus habitants.

Giant Sparrow, creadors del fantàstic The Unfinished Swan, tornen a jugar amb la perspectiva i els colors i ens mostren tota la gamma d’emocions que desprenen els records familiars, vists des dels ulls d’un dels seus membres més joves. What Remains of Edith Finch, la darrera obra de l’estudi nord-americà, canvia el Priorat per Washington State i canvia una vella casa catalana de pedra per una grandiosa casa de fusta, típica del nord dels estats units. Els secrets que s’hi amaguen, tanmateix, desconeixen de fronteres i Giant Sparrow ens endinsa en les vides d’una família marcada per la mala sort, com tantes altres famílies de tot el món.

Sí, estem parlant d’un videojoc, però només entrar al casalot ens oblidem de mecàniques complicades o combats constants i caiem rendits davant la subtilesa amb què han tractat el pas del temps, les relacions familiars i arribem a entendre que els dubtes sobre el nostre present a voltes només els respon el nostre passat i el dels nostres avantpassats més propers. La jove protagonista entra a la casa i se submergeix atordida en cada un dels detalls que aconseguiran que entengui que dimonis va passar amb els Finch, la seva família.

Les tècniques que utilitza l’estudi nord-americà son variades, sorprenen a cada pas i ens és impossible descriure-les sense anticipar-vos la sorpresa, no ho farem. Només dir-vos que és una història apassionant, que per explicar-la utilitzen un munt de recursos diferents -amb els flashbacks més ben trobats del mitjà-, i abracen des del còmic a l’animació dels anys 30, i…. fins aquí puc parlar.
Recomanem 100 per cent viure l’experiència What Remains of Edith Finch, si us van agradar Gone Home o Everybody‘s gone to the Rapture, no ho dubteu ni un segon. Giant Sparrow, com tots els estudis ambiciosos, aprèn del passat, crea nous camins i fa un pas endavant cap al futur que altres seguiran. Obra mestra absoluta.

PD: idioma original anglès i textos en castellà.

Foto del perfil de Ull

Deixa una resposta

El teu email no es publicarà.Els camps requerits estan marcats *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

El temps màxim s\'ha esgotat. Per favor recarregui el CAPTCHA.

Contrasenya perduda

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE