Aprofita la potència de la teva gràfica quan no jugues!

SETI@home

Si jugues en PC, probablement la targeta gràfica és el component que més valores del teu ordinador. Tal vegada t’hi has gastat 200 €, o potser 300, o només 100; però segurament has elegit la millor que et podies permetre, ja que la qualitat dels gràfics i la fluïdesa del joc es deuen en gran part a aquest component. Però, què fa la teva supergràfica quan no jugues? Normalment, gairebé res: moure finestres i reproduir vídeo (fins i tot HD) empra només una fracció mínima de la seva potència. Si vols que la potència de la teva gràfica s’aprofiti, la pots donar a projectes de recerca científica.

La recerca científica sempre va mancada de recursos. Necessita temps, diners, personal, equipament d’alta tecnologia i, també, potència de computació. Per satisfer aquesta última necessitat es fan servir superordinadors, com el Mare Nostrum del Centre de Supercomputació de Barcelona, però alguns projectes fins i tot així no tenen potència suficient, o no tenen accés a un superordinador, o tal vegada s’enfronten a tasques que un superordinador no permet resoldre de forma òptima. Alguns d’aquests projectes han decidit recórrer a la computació distribuïda: es divideixen les dades que es volen analitzar en molts fragments petits i s’envien als ordinadors dels voluntaris, que enviaran els resultats als servidors centrals quan hagin acabat. Si hi ha prou voluntaris amb ordinadors prou potents, la potència combinada pot ser molt superior a la dels superordinadors més ràpids. En molts casos el programa de computació distribuïda substitueix el salva pantalles, de forma que només funciona quan no estàs fent servir el PC i no et resta potència quan jugues, treballes o navegues per Internet.

Què té a veure això amb els videojocs i la teva targeta gràfica? Resulta que, en alguns casos, una targeta gràfica pot processar les dades científiques entre 10 i 200 vegades més ràpid que la CPU del mateix ordinador! I no cal una targeta gràfica de gamma alta: la majoria de gràfiques AMD, les GeForce GTX x50 o superiors, i fins i tot les integrades Intel més recents tenen aquesta capacitat; naturalment, les gràfiques de gamma més alta ofereixen més potència (algú amb una GTX 1080 a la sala?).

Computació amb la GPU

A quins projectes pots donar la potència de la teva gràfica? Aquí en tens alguns exemples:

  • Collatz Conjecture: intenta refutar la conjectura de Collatz.
  • Einstein@Home: busca fonts contínues d’ones gravitacionals (principalment, estrelles de neutrons en rotació ràpida), que són molt difícils de detectar per altres mitjans, i valida la teoria de la relativitat general d’Einstein.
  • Folding@Home: estudia el plegament de proteïnes, vital per comprendre moltes malalties.
  • GPUGRID (NOMÉS NVIDIA): projecte creat a la Universitat Pompeu Fabra que simula interaccions entre molècules per a estudis relacionats amb càncer, SIDA i desordres neurològics.
  • MilkyWay@Home: està creant un model 3D molt precís de la nostra galàxia, la Via Làctia.
  • Moo! Wrapper: intenta trencar el xifrat RC5.
  • PrimeGrid: busca números primers.
  • SETI@Home: és el primer projecte d’aquest tipus que es va posar en marxa. Analitza les ones de ràdio que ens arriben des de l’espai buscant indicis de vida intel·ligent.

Hi ha molts altres projectes de computació distribuïda que, tot i que no aprofitin la potència de la targeta gràfica, es beneficiarien del teu suport (i de la CPU del teu ordinador).

Vols fer donatiu de la potència del teu PC quan no el fas servir? Només has de descarregar i instal·lar el programari BOINC, seleccionar “Afegeix un projecte” i elegir els projectes als quals vols contribuir (normalment hauràs de crear un compte dins del projecte). Una excepció és el projecte Folding@Home, que fa servir el seu propi programari. Si vols fer una contribució significativa, és millor no seleccionar més de 2 o 3 projectes en un sol PC, a no ser que tinguis un PC molt potent.

Ja no tens excusa per no donar suport a la recerca científica!

Deixa una resposta

El teu email no es publicarà.Els camps requerits estan marcats *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

El temps màxim s\'ha esgotat. Per favor recarregui el CAPTCHA.

Contrasenya perduda

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE